- Goktug#1337
- Katılım
- 6 Eyl 2022
- Mesajlar
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Şehir
- Gaziantep
Windows 10 Hızlandırma
Windows 10'un daha hızlı çalışmasını kiç istemez ki? Windows 10 hızlandırma önerilerimiz ile gözle görülür bir artışı hissedeceksiniz. Makineniz daha hızlı olacak, performans ve sistem sorunlarına daha az eğilimli olacaktır.1. Güç ayarlarınızı değiştirin
Bilgisayar hızlandırma yolları arasında en önemlilerinden biri, basit ve ilgisiz görünse de Güç Tasarrufu modudur. Windows 10'un "Güç tasarrufu" planını kullanıyorsanız, bilgisayarınızı yavaşlatıyorsunuz.Bu plan, enerji tasarrufu sağlamak için bilgisayarınızın performansını düşürür. (Masaüstü bilgisayarlar bile tipik olarak bir "Güç tasarrufu" planına sahiptir.) Güç planınızı "Güç tasarrufu" ndan "Yüksek performans" ya da "Dengeli" olarak değiştirmek size anında bir performans artışı sağlayacaktır.
Bunu yapmak için, Denetim Masası uygulamasını başlatın, ardından Donanım ve Ses> Güç Seçenekleri'ni seçin . Tipik olarak iki seçenek görürsünüz: "Dengeli (önerilen)" ve "Güç tasarrufu" (Markanıza ve modelinize bağlı olarak, burada bazılarının üretici markaları dahil başka planları da görebilirsiniz.) "Yüksek performans" ayarında, "Ek planları göster"in yanındaki aşağı oku tıklayın.
Güç ayarınızı değiştirmek için, istediğinizi seçin ve ardından Denetim Masası'ndan çıkın. "Yüksek performans" size en fazla etkiyi verir, ancak en fazla gücü kullanır; "Dengeli", güç kullanımı ile daha iyi performans arasında mutlu bir ortam bulur; ve "Güç tasarrufu" size mümkün olduğunca uzun pil ömrü sağlamak için elinden gelen her şeyi yapar. Masaüstü kullanıcılarının "Güç tasarrufu" nu seçmek için hiçbir nedenleri yoktur ve hatta dizüstü bilgisayar kullanıcıları bile fişten çekildiğinde "Dengeli" seçeneğini ve bir güç kaynağına bağlandığında "Yüksek performans" seçeneğini dikkate almalıdır.
2. Başlangıçta çalışan programları devre dışı bırakın
Windows 10 hızlandırma işleminin yolu arka planda çalışan ve ihtiyacınız olmayan programlardır. Çalışmalarını durdurun ve bilgisayarınız daha sorunsuz çalışacaktır.Görev Yöneticisi'ni başlatarak başlayın: Ctrl-Shift-Esc tuşlarına basın, ekranınızın sağ alt köşesine sağ tıklayın ve Görev Yöneticisi'ni seçin veya Windows 10 arama kutusuna görev yöneticisi yazıp Enter tuşuna basın. Görev Yöneticisi sekmesiz kompakt bir uygulama olarak başlarsa, ekranınızın altındaki "Daha fazla ayrıntı" seçeneğini tıklayın. Bununla yapabileceğiniz çok şey var, ancak biz sadece başlangıçta çalışan gereksiz programları kaldırmaya odaklanacağız.
Başlangıç sekmesine tıklayın. Windows'u başlattığınızda başlatılan programların ve hizmetlerin bir listesini göreceksiniz. Listede, her programın adı ve yayıncısı, başlangıçta çalışıp çalışmayacağı ve sistem başladığında Windows 10'u ne kadar yavaşlattığı "Başlangıç etkisi" bulunur.
Bir programın veya hizmetin başlangıçta başlamasını durdurmak için, sağ tıklayın ve "Devre Dışı Bırak" ı seçin. Bu, programı tamamen devre dışı bırakmaz; yalnızca başlangıçta başlatılmasını engeller - uygulamayı başlattıktan sonra her zaman çalıştırabilirsiniz. Ayrıca, daha sonra başlangıçta başlamasını istediğinize karar verirseniz, Görev Yöneticisinin bu alanına geri dönebilir, uygulamayı sağ tıklayıp "Etkinleştir" i seçebilirsiniz.
Başlangıçta gördüğünüz birçok uygulamayı tanıyor olabilirsiniz ancak kimileri hakkında bilgi sahibi olmayabilirsiniz. Görev Yöneticisi, bilmediğiniz programlar hakkında bilgi almanıza yardımcı olur. Bir öğeyi sağ tıklayın ve sabit diskinizdeki konumu, dijital imzası olup olmadığı ve sürüm numarası, dosya boyutu ve en son değiştirildiği zaman gibi diğer bilgiler de dahil olmak üzere, hakkında daha fazla bilgi için "Özellikler" i seçin. Ayrıca öğeyi sağ tıklayıp "Dosya konumunu aç" ı da seçebilirsiniz. Bu, Dosya Gezgini'ni açar ve dosyayı dosyanın bulunduğu klasöre götürür, bu da size programın amacı hakkında başka bir ipucu verebilir.
Son olarak ve en yararlı olanı, sağ tıkladıktan sonra "Çevrimiçi ara" yı seçebilirsiniz. Daha sonra Bing üzerinden program veya hizmet hakkında bilgi içeren sitelere bağlantılarla başlayacaktır.
Listelenen uygulamalardan biri konusunda gerçekten endişeliyseniz, Reason Software tarafından çalıştırılan ve "
Bu bağlantıyı görmek için
Giriş yap veya kayıt ol.
" sitesinden dosya adını arayın. Program hakkında bir çok bilgi bulacaksınız.Artık başlangıçta devre dışı bırakmak istediğiniz tüm programları seçtiğinize göre, bilgisayarınızı bir sonraki yeniden başlatışınızda, sistem gereksiz programlarla çok daha az ilgilenecektir. Windows 10 hızlandırma için başlangıç işlemlerini yaparken sadece gereksiz olduğuna inandığınız programları kapatmanızda fayda var. Zira kimi kapatılan programlar, stabil çalışmayı engelleyebilir. Tekrar geri dönüp açabilirsiniz.
3. Disk önbelleğe almayı hızlandırmak için ReadyBoost'u kullanın
Windows 10, önbelleğe alınmış verileri düzenli olarak sabit diskinizde depolar ve ardından verilere ihtiyaç duyduğunda oradan getirir. Önbelleğe alınmış verileri getirme süresi, sabit diskinizin hızına bağlıdır. SSD yerine geleneksel bir sabit diskiniz varsa, önbelleğinizi hızlandırmanıza yardımcı olabilecek bir numara vardır:Windows'un ReadyBoost özelliğini kullanın. Windows'a verileri bir sabit diskten daha hızlı olan bir USB flash sürücüye önbelleğe almasını söyler. Bu daha hızlı önbellekten veri almak Windows 10 hızlandırma için atılacak güzel adımlardan biridir.
Öncelikle, bilgisayarınızın USB bağlantı noktalarından birine bir USB flash sürücü takın. Flash sürücünün en az USB 2.0 ve tercihen USB 3 veya daha hızlı desteklemesi gerekir. Flash sürücünüz ne kadar hızlı olursa, görmeniz gereken bir hız artışı o kadar fazladır. Ayrıca, maksimum performans için bilgisayarınızın RAM boyutunun en az iki katı büyüklüğünde bir flash sürücü arayın.
Sürücüyü taktıktan sonra, Dosya Gezgini'ni açın ve "Bu PC" yi tıklayın. Flash sürücüyü bulun ve sağ tıklayıp Özellikler'i seçin ve ReadyBoost sekmesine tıklayın.
Flash sürücüyü önbellek olarak kullanmak isteyip istemediğinizi soran ve bir önbellek boyutu öneren bir ekrana geleceksiniz. Önbellek boyutunu olduğu gibi bırakabilirsiniz. Ardından "Bu cihazı ReadyBoost'a atayın" öğesini seçin ve Uygula'yı ve ardından Tamam'ı tıklayın.
(ReadyBoost sekmesine tıkladığınızda "Bu cihaz ReadyBoost için kullanılamaz" mesajını görürseniz, bu, flash sürücünüzün ReadyBoost'un minimum performans standartlarını karşılamadığı anlamına gelir, bu nedenle yeni bir tane eklemeniz gerekir.)
Siz bilgisayarınızı kullandıkça, ReadyBoost önbelleği dosyalarla doldurmaya başlayacaktır, bu nedenle disk etkinliğinde bir artış fark edebilirsiniz. Bilgisayarınızı ne kadar kullandığınıza bağlı olarak, önbelleğinizin doldurulması ve maksimum gelişmiş performans sunması birkaç gün sürebilir. Performansta bir artış görmüyorsanız, daha fazla kapasiteye sahip bir flash disk deneyin. Bizde bilgisayar hızlandırma yolları bitmez.
4. Windows ipuçlarını ve püf noktalarını kapatın
Windows 10 bilgisayarınızı kullanırken, Windows ne yaptığınıza dikkat eder ve işletim sistemiyle yapmak isteyebileceğiniz şeyler hakkında ipuçları sunar. Windows ne yaptığınızı izliyip tavsiye vermesi bilgisayarınızın daha yavaş çalışmasını da sağlayabilir.Bu nedenle, işleri hızlandırmak istiyorsanız, Windows'a size tavsiye vermeyi bırakmasını söyleyin. Bunu yapmak için, Başlat düğmesine tıklayın, Ayarlar simgesini seçin ve ardından Sistem> Bildirimler ve eylemler'e gidin . Bildirimler bölümüne gidin ve "Windows'u kullanırken ipuçları, püf noktaları ve öneriler alın" kutusunun işaretini kaldırın.
5. Arama dizini oluşturmayı kapatın
Windows 10, sabit diskinizi arka planda indeksler ve teorik olarak bilgisayarınızı hiçbir indeksleme yapılmadığına göre daha hızlı aramanıza izin verir. Ancak, indekslemeyi kullanan daha yavaş bilgisayarlar, bir performans düşüşü gösterir. İndekslemeyi kapatarak onlara hız artışı sağlayabilirsiniz. Bir SSD diskiniz olsa bile, indekslemeyi kapatmak hızınızı artırabilir çünkü indekslemenin yaptığı diske sürekli yazma işlemi sonunda SSD'leri dahi yavaşlatabilir.Windows 10 hızlandıma için, indekslemeyi tamamen kapatmalısınız. Bunu yapmak için, Windows 10 arama kutusuna services.msc yazın ve Enter tuşuna basın. Hizmetler uygulaması belirir.
Hizmetler listesinde Windows Search'e gidin. Çift tıklayın ve görünen ekrandan Durdur'u tıklayın. Ardından makinenizi yeniden başlatın. Farkı ilk başta anlayamayabilirsiniz ancak genel bir performans artışı elde edeceksiniz.
6. Sabit diskinizi temizleyin
İhtiyacınız olmayan dosyalarla dolu şişirilmiş bir sabit diskiniz varsa, bilgisayarınızı yavaşlatıyor olabilirsiniz. Temizlemek size hız kazandırabilir. Windows 10, Akıllı Depoalama ile bunu yapmak için şaşırtıcı derecede kullanışlı bir yerleşik araca sahiptir.Gidin Ayarlar> Sistem> Depolama ve ekranın üst kısmındaki düğmeyi, Kapalıdan açık hale getirin. Bunu yaptığınızda, Windows sürekli olarak bilgisayarınızı izler ve artık ihtiyacınız olmayan eski gereksiz dosyaları siler - geçici dosyalar, İndirilenler klasöründeki bir aydır değiştirilmemiş dosyalar ve eski Geri Dönüşüm Kutusu dosyaları.
7. bloatware ve reklam yazılımlarını temizleyin
Bazen bilgisayarınızı yavaşlatan en büyük faktör Windows 10'un kendisi değil, CPU ve sistem kaynaklarını kullanan bloatware veya reklam yazılımlarıdır. Bilgisayarınızın üreticisi tarafından yüklenmiş olabileceğinden, reklam yazılımları ve bloatware özellikle sinsidir. Windows 10 PC'nizi temizlediğinizde ne kadar hızlı çalışabileceğine şaşıracaksınız.İlk olarak, reklam yazılımları ve kötü amaçlı yazılımları bulmak için bir sistem taraması çalıştırın. Bit Defender veya McAfee gibi bir güvenlik yazılımına sahipseniz, bunu kullanabilirsiniz. Windows 10'un yerleşik kötü amaçlı yazılımdan koruma uygulamasını da kullanabilirsiniz; arama kutusuna Windows Defender yazıp Enter tuşuna basmanız ve ardından Şimdi Tara'yı tıklamanız yeterlidir. Windows Defender, kötü amaçlı yazılımları arar ve bulduğu her şeyi kaldırır.
8. Sabit diskinizi birleştirin
Sabit diskinizi ne kadar çok kullanırsanız, o kadar çok parçalanır ve bu da bilgisayarınızı yavaşlatabilir. Bir disk parçalandığında, dosyaları ister istemez içinde depolar ve Windows'un bunları çalıştırmadan önce bir araya getirmesi biraz zaman alır.Windows 10, sabit diskinizi birleştirmek için kullanabileceğiniz yerleşik bir birleştiriciye sahiptir. Hatta sürekli olarak birleştirilmesi için otomatik olarak çalışmasını bile söyleyebilirsiniz. Bunu yapmak için arama kutusuna defrag yazın ve Enter tuşuna basın.
Görünen ekrandan, birleştirmek istediğiniz sürücüyü seçin. Birleştirmek için Optimize Et düğmesini tıklayın. Ctrl tuşunu basılı tutarak ve birleştirmek istediğiniz her birine tıklayarak birden çok disk seçebilirsiniz.
9. Gölgeleri, animasyonları ve görsel efektleri devre dışı bırakın
Windows 10'da bazı güzel göz alıcı gölgeler, animasyonlar ve görsel efektler gibi özellikler var. Hızlı ve daha yeni bilgisayarlarda bunlar genellikle sistem performansını etkilemez. Ancak daha yavaş ve daha eski bilgisayarlarda, bir performans düşüşü yaşayabilirler.Onları kapatmak çok kolay. Windows 10 arama kutusuna sysdm.cpl yazın ve Enter tuşuna basın. Bu, Sistem Özellikleri iletişim kutusunu başlatır. Gelişmiş sekmesine tıklayın ve Performans bölümünde Ayarlar'a tıklayın.
Bu sizi Performans Seçenekleri iletişim kutusuna getirir. Çeşitli animasyonlar ve özel efektler listesi göreceksiniz.
Elinizde vaktiniz varsa ve ince ayar yapmayı seviyorsanız, bireysel seçenekleri açıp kapatabilirsiniz. Bunlar, sistem performansı üzerinde en büyük etkiye sahip oldukları için muhtemelen kapatmak isteyeceğiniz animasyonlar ve özel efektlerdir.
10. Saydamlığı devre dışı bırakın
Gölgeleri, animasyonları ve görsel efektleri kapatmanın yanı sıra, Windows 10'un Başlat menüsü, Görev Çubuğu ve Eylem Merkezi için kullandığı saydamlık efektlerini de devre dışı bırakmalısınız. Windows'un bu saydamlık efektlerini oluşturması şaşırtıcı miktarda çalışma gerektirir ve bunları kapatmak, sistem performansında bir fark yaratabilir. Bunu yapmak için Ayarlar'a girip aramaya "saydamlık" yazın. "Saydamlık efektleri" ne gidin ve kaydırıcıyı Kapalı konumuna getirin.Kısa Ve Öz Anlattığımı Düşünüyorum Saygılarımla